Samen met de stad

Een interview met Paul Matthieu

Responsive image


Paul Matthieu is procesmanager gebiedsontwikkeling bij het Ontwikkelingsbedrijf. Hierin is hij opdrachtgever voor allerlei (complexere) ruimtelijke projecten, voornamelijk in de binnenstad van gemeente Nijmegen. Denk hierbij aan de bouw van de parkeergarage Keizer Karel, de bouw van museum de Bastei en de herontwikkeling stationsgebied centraal. Paul heeft ervaring om uiteenlopende dingen samen voor elkaar te krijgen. Daarom is hij ook gevraagd om projectleider van Wij Zijn Nijmegen te worden. In deze rol waren out of the box-denken, enthousiasmeren en resultaatgerichtheid belangrijke competenties. Paul vond het erg leuk om dit te doen.

2016 was een bijzonder jaar

Als wordt gevraagd hoe Wij Zijn Nijmegen is ontstaan, zegt Paul het volgende: “Er is een verschil tussen wat het is geworden en hoe het is ontstaan. Het is ontstaan vanuit het idee: we hebben een bijzonder jaar en veel te vieren. We hebben de 100ste vierdaagse, de Giro d’ Italia, 50 jaar Dukenburg en de Special Olympics. Als gemeente vonden we het te smal om ons alleen te richten op het vieren van evenementen, onszelf op de borst te kloppen en daar geld aan uit te geven. Daarom kwam het idee: dit is het moment om het ‘samen vieren’ voorop te zetten, mensen met elkaar te verbinden en mensen te laten participeren in de organisatie van verschillende evenementen.

Want wat is er nou leuker dan samen een feestje te vieren? Hierbij ontstonden twee doelstellingen: 1. We vieren feest en zijn daar blij mee. 2. We ontmoeten elkaar meer en delen de trots op onze stad.”

Coproductie tussen ambtenaren en samenleving

Er zijn in 2016 meer dan 100 initiatieven gerealiseerd, denk hierbij aan ‘Dogs make a difference’, waar we mensen vragen om mee honden uit te laten en daarmee eenzaamheid tegen te gaan. De seniorendisco in Doornroosje, voor minder validen van 70 jaar of ouder. En Soet en Hertig, een soort ‘heel Nijmegen bakt’ wat een divers publiek trok. Paul: “Alle initiatieven die we hebben gerealiseerd hebben we samen gedaan met partners. Er is een denktank geformeerd die voor 50% bestond uit ambtenarij en de andere 50% uit de samenleving die allemaal Nijmegen goed kenden, zodat er een coproductie ontstond. Dat is heel erg leuk. Ik heb de stad geweldig goed leren kennen en er is zoveel creativiteit in de stad.

Wij Zijn Nijmegen in de toekomst

In 2017 gaat Wij Zijn Nijmegen verder onder het bestuurteam participatie. Paul zegt over de toekomst: “Wat ik fijn vond werken, en wat ik denk dat we veel meer moeten doen, is meer de vrije hand krijgen om collega’s van uiteenlopende disciplines te vragen mee te doen met een project. Zonder kosten voor afdelingen. Iedereen vindt het heel leuk om van tijd tot tijd met een speciaal project mee te doen.”